Активизиране на търговско-икономическите отношения България – Израел

На 22 януари тази година се проведе заседание на Българо-Израелската Търговско-Промишлена Палата (БИТПП) към БТПП, в което участваха г-жа Ализа Аруети, вицепрезидент на Израело-Българската Търговско-Промишлена Палата (ИБТПП)) в Тел Авив и израелските бизнесмени – Лави Ашер и Хаим Авив.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства гостите и членовете на двете палати, изразявайки задоволство от активността в досегашното партньорство между БТПП, БИТПП и ИБТПП. Той очерта перспективите за съвместни инициативи през 2020 г., в която Българската търговско-промишлена палата отбелязва своя 125-годишен юбилей.

Заседанието на БИТПП съвпадна с визитата на президента Румен Радев  в Държавата Израел за участие във възпоменателната церемония по повод отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

Ализа Аруети поднесе приветствие от името на членовете на ИБТПП и специално от Джеки Аруети – дългогодишен председател на ИБТПП.  Тя изрази желанието на членовете на Федерацията на търговските камари и представители на бизнеса в Израел за активизиране на двустранното търговско-икономическо взаимодействие.

В продължение на традиционно доброто сътрудничество, в контекста на разширяване на търговско-икономическите отношения България – Израел и в отговор на съвременните изисквания,  за БТПП е от особено значение  по-тясната връзка наука –  бизнес и възможностите за взаимодействие между български и израелски фирми в условията на взаимен интерес. 

В дискусията за създаване на работен механизъм по обслужване на заявен интерес от български организации за сътрудничество с израелски организации акцент  бе поставен върху секторите информационните и комуникационните технологии,  киберсигурността, управлението на проекти, използването и опазването на водните ресурси.

Източник БТПП:
https://www.infobusiness.bcci.bg/bcci2-24-1-20829.html